لقاح آزمایشگاهی یا IVF چیست ؟
بسیاری از زوج ها که به دنبال درمان مشکل ناباروری هستند، حتما این روش بارداری به آنها معرفی شده است. امروزه این روش دارای درصد موفقیت مطلوبی می باشد برای همین بیشتر مورد توجه زوجین قرار گرفته است. در روش IVF تمامی مراحل رشد جنین در رحم مادر انجام می گیرد، فقط عمل لقاح در آزمایشگاه و به صورت مصنوعی می باشد.
روش IVF یا همان لقاح مصنوعی چیست؟
IVF یک نوع درمان برای ناباروری میباشد که در آن، تخمک و اسپرم در آزمایشگاه تحت شرایط خاصی ترکیب می شوند تا عمل لقاح انجام گیرد. جنین و یا جنین های حاصل از این روش در آزمایشگاه توسط جنین شناسان مورد ارزیابی و کیفیت سنجی قرار می گیرند. سپس طی یک روش ساده، یک و یا چند عدد از تخمک های بارور شده در رحم قرار می گیرد. امروزه این روش بسیار مورد استقبال قرار گرفته است ولی همواره برای استفاده از این روش سوالات متفاوتی در ذهن زوج ها وجود دارد که در این مقاله سعی داریم به آنها پاسخ دهیم.
IVF برای چه کسانی مناسب است؟ من گزینه مناسبی برای IVF هستم؟
این روش به زوج های نابارور با مشکلات زیر کمک میکند تا بتوانند فرزند خود را داشته باشند. زوج هایی که در آنها، خانم دارای مشکلات تخمک گذاری است و یا تخمک ایشان از کیفیت لازم برای لقاح برخوردار نیست. یا خانم هایی که مشکل انتقال تخمک را دارند، یعنی لوله های فالوپی مسدود شده یا اندومتریوز دارند.
اگر همسر شما مشکل تعداد اسپرم و یا مشکل تحریک داشته باشد نیز گزینه خوبی برای این نوع درمان است. اگر مشکل باروری شما به طور دقیق مشخص نباشد و درمان های دارویی و دیگر درمانهای ناباروری بر روی شمااثر گذار نباشد. در این زمان دکتر متخصص برای شما درمان IVF را تجویز می کند که درمان مطمئن تری می باشد.
عملکرد روش IVF به چه صورت می باشد ؟
در ابتدا به مدت یک هفته تا ۱۴ روز آمپول هاي گنادوتروپين که نوعی داروهای بارور کننده می باشند برای زوجه استفاده می شود تا تخمک ها برای باروری آماده شوند. در این روش بسیار مهم است که تخمک ها حتما به حد باروری بالغ شده باشند. در طی این مدت همواره سعی کنید که با دکتر متخصص خود در تماس باشید.
در طی رشد فولیکول ها، مرتب به کلینیک سر بزنید تا سطح هورمون شما بررسی شود. پزشک شما همواره بر رشد فولیکول ها (همان کیسه های حاوی مایع که باعث بالغ شدن تخمک می شود) نظارت داشته باشد. بعد از رشد کامل فولیکول ها با تزریق دارو تخمک به طور کامل بالغ می شود. پس از ۳۶ ساعت تخمک ها قابل بازیابی و استخراج هستند.
مهمترین قسمت کار جمع آوری تخمک می باشد. پس از مراجعه به بیمارستان و یا کلینیک، پزشک متخصص با داروی بیهوشی ضعیف شما را بیهوش می کند. با استفاده از یک پروب اولتراسوند که از طریق واژن وارد می شود تخمک های بالغ را شناسایی کرده، بازیابی و استخراج می کنند.
عموما بین ۸ تا ۱۵ عدد تخمک بازیابی می شود. این عمل بسیار ساده است و شما پس از 2 ساعت به راحتی می توانید از کلینیک خارج شوید. فقط ممکن است شما پس از آن کمی لکه بینی داشته باشید ولی اکثر افراد بعد از یک الی دو روز به حالت عادی خود باز میگردند.
مرحله باروری
در این در این مرحله متخصص جنین شناسی اسپرم همسر شمارا بررسی کرده، تخمک و اسپرم سالم را در مجاورت هم قرار میدهد تا عمل لقاح انجام گیرد. ولی اگر به هر دلیلی کیفیت اسپرم ها پایین باشد جنین شناس ICSI می کند. که به معنای تزریق اسپرم به داخل تخمک می باشد. در این روش، بارور شدن تخمک، به حرکت و یا شکل اسپرم مرتبط نیست. به عبارتی دیگر غیر طبیعی بودن شکل و یا حرکت یک اسپرم مانعی برای باروری تخمک نمی باشد. برای تمام سنین و با استفاده از انواع مختلف اسپرم، میزان وقوع لقاح پس از ICSI، در حدود ۷۰٪ تا ۸۰٪ بوده و میزان حاملگی بالینی تا ۴۵٪ می باشد.
رشد جنین
سه روز پس از بازیابی تخمک ها، تخمک هایی که در عمل لقاح توانستند بارور شوند تبدیل به جنین های شش تا ده سلولی می شوند و شروع به تشکیل بافت هایی میکنند. در مدت پنج روز بعد از استخراج تخمک، جنین های اضافی، اگر وجود داشته باشند، ممکن است فریز شوند و برای چرخه IVF در آینده نگهداری می شوند.
کاشت جنین
مرحله آخر کاشت جنین با توجه به سن و ارزیابی پزشک متخصص انجام می گیرد. پزشک متخصص شما با قرار دادن یک لوله نازک از دهانه رحم، بین یک تا سه جنین در رحم زوجه قرار می دهد. که خوشبختانه در این روش فرد بیهوش نمی شود. در این مرحله فرد بسیار راحت می تواند جنین را دریافت کند و فقط کمی گرفتگی حس می کند.
مزایای IVF
در این روش درمان ناباروری، خوشبختانه مطالعات بسیاری انجام شده است.تحقیقات بر روی کودکانی که از این روش به دنیا آمده اند انجام گرفته، که تاکنون مشکل پزشکی که مرتبط به این روش باشد بر روی کودکان یافت نشده است. این روش به هیچ وجه باعث سرطان نمی شود. برخلاف شایعات، تحقیقات زیادی در این رابطه انجام گرفته است که تاکنون هیچ رابطهای بین داروهای باروری و افزایش احتمال سرطان تخمک و دیگر سرطان ها پیدا نشده است.
خوشبختانه امروزه تکنیک های زیادی برای بهبود روش های لقاح مصنوعی به وجود آمده است. این روش نیز مانند تمام روشهای درمان ناباروری ممکن است دارای عوارض باشد. مهم آن است که مزایای این روش به معایب آن، برای فرد برتری داشته باشد.
معایب IVF
از معایب این روش میتوان به هزینه بر و زمان بر بودن آن اشاره کرد. در این روش احتمال داشتن دوقلو حدود ۲۰ درصد می باشد. که نمی توان آن را به صورت عارضه عنوان کرد ولی به خاطر تعدد جنین احتمال زایمان زودرس و احتمال خطر سقط جنین فزونی می یابد.
موفقیت IVF کاملاً با سن و علت ناباروری آنها مرتبط می باشد. بانوان جوان به دلیل داشتن تخمک های سالم تر و قوی تر در این روش، احتمال بارداری بیشتری دارند. حدود ۴۰ درصد از کسانی که موفق به تولید نوزاد سالم در روش لقاح مصنوعی می شوند ،زنان کمتر از ۳۴ سال هستند. امروزه خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی در زمینه درمان ناباروری و مخصوصا روش IVF، شانس موفقیت این روش بالاتر رفته است . برای مشاوره در زمینه لقاح مصنوعی میتوانید با ما در تماس باشید و یا صفحه اینستاگرامی ما را دنبال کنید. گروه تخصصی ما همواره پاسخگوی سوالات شما در زمینه درمان ناباروری در اسرع وقت خواهند بود.